Klik2 Sini...

Sokong atau Bangkang..



Gerakan mengahapuskan PPSMI akan mengadakan perhimpunan berarak ke istana negara pada esok hari..mengikut sumber, perarakan ini telah mendapat kelulusan dari pihak polis..pihak istana negara juga dikatakan telah siap sedia menerima memorandum untuk diserahkan kepada Yang Dipertuan Agung..

berikut adalah sebab munasabab yang diberikan oleh gerakan menghapuskan PPSMI ini..
  • PPSMI adalah idea Tun Dr Mahathir..
  • Rakyat jelata tak pernah meminta PPSMI..
  • PPSMI hanya menguntungkan ibubapa yang bertutur BI di rumah..
  • PPSMI hanya menguntungkan anak2 orang kaya di bandar..
  • Ibubapa yang tak mahir BI tak dapat menolong pelajaran anak2 di rumah..
  • Anak2 keluarga miskin di bandar dan luar bandar menjadi mangsa..
  • PPSMI akan menyusahkan anak2 orang miskin dan orang kampung menjadi doktor, saintis, jurutera dll..
  • PPSMI dibuat kerajaan BN tanpa berunding dengan rakyat..
  • Kerajaan BN tak merujuk pandangan guru2 sebelum membuat dasar PPSMI..
  • Dilaksanakan dengan cara paksaan..
  • Guru2 tak pernah bersetuju dengan PPSMI..
  • Cendiakiawan dan cerdik pandai melayu tak pernah dirunding sebelum PPSMI dilaksanakan..
  • kerajaan membakul sampahkan memorandum yang menentang PPSMI..
  • PPSMI terus dilaksanakan walaupun hasil kajian bijak pandai di universiti mendapati ia gagal..
  • Setiap tahun markah lulus peperiksaan diturunkan bagi mengaburi mata rakyat..
  • PPSMI menguntungkan kroni2 kontraktok pembekal bahan BI..
  • Kaum cina pun menentang PPSMI..
  • Yang menyokong PPSMI adalah segelintir golongan yang mendewa2 kan BI..
  • PPSMI adalah tak sah disisi perlembagaan negara..
  • PPSMI menghina BM..
  • PPSMI membunuh BM..
  • PPSMI gagal unutk mengkayakan india dan benua afrika yang meminjam BI..
  • Semua negara maju menggunakan bahasa mereka sendiri..
  • Semua negara yang meminjam bahasa penjajah gagal menjadi negara maju dan kaya raya..
  • Di mana2 negara pun bahasa penjajah gagal memandaikan rakyat nya yang miskin..

ini adalah sebab munasabab kumpulan ini menentang PPSMI..namun mereka ini tak sependapat dengan presiden gabungan pelajar melayu semenanjung (GPMS) yang mana menolak isu pendidikan dibawa ke jalanan..persoalan yang timbul, dimanakah harus ia dibawa kalau bukan dijalanan..dibawa berbincang, hasil perbincangan langsung tak diambil peduli..disini dapat kita lihat, dimana dia sebagai presiden gpms haruslah membawa isu ini ke PM..ini seharusnya lebih mudah kerana dia juga adalah setiausaha kepada PM itu sendiri..namun, apakah tindakan yang diambil beliau??..



terpulang pada anda untuk menyokong atau membangkang kerana malaysia adalah negara demokrasi..

44 Responses
  1. ciK aMoi Says:

    tak penah bangkang ppsmi tu sebab dah bese math and science in english. ala kalau tukar pi bm pun pelajar tetap tak paham gak. ikut pelajar tu. lau minat tak kira dlm bahasa apa pun tetap boleh belajar. kalau nak tukar balik bm dah tak guna dah. nasi dah jadi bubur sebab bdk2 dah stat paham math and science in english. nak soh belajar dlm bm bdk akan terkial-kial la. lagipun begus pe ppsmi tu. nnt bdk tu ada rezeki sambung belajar kat oversea tak la bodoh bi sampai tabung uji dlm bi pun tak tahu. bkn nak bangga dgn bahasa asing tapi tgk la rakyat mesia banyak tak pandai speking. malu la kalau pelancong asing nampak!so, usah la batalkan ppsmi tu. elok dikekalkan. sama je aku rasa bm ke bi.


  2. ciK aMoi Says:

    tahu tak sebelum ppsmi ni dilaksanakan, ada satu kumpulan datang ke sekolah untuk membuat survey sama asa pelajar itu sendiri mahu mtah and science in englsih ke tak. amoi sendiri penah mengambil ujian tersebut. cikgu2 pun boleh ajar dalam bm pe. bagi aku ok je sepanjang 5 tahun terima pendidikan math and science in english ni.


  3. Luth Textile Says:

    ok je bro bagi aku.. tak ada masalah.
    aku adalah generasi terakhir belajar math/sains dlm bahasa melayu. apa yang aku dapat, aku adalah golongan yang rugi.. yela, aku masuk poly, banyak istilah2 dalam bahasa inggeris.

    kalau kita dah belajar bahasa melayu, susah nak konvert ke english. kalau dah belajar bahasa inggeris, tak gaduh sangat nak huraikan dalam bahasa melayu.

    P/s: aku lebih nampak isu ni dipolitikkan oleh sesetengah pihak.


  4. LUT Says:

    lantak pi lah, bkn dpt pahala pon pertahankan bahasa melayu... eh dpt ke? tah aku un tatau senanye... lalala~


  5. ciK aMoi --> ade perbezaan r amoi..stakat dgn pelancong tu wt pe nk malu..we are malaysian..jadi kite kene r berbangga menjadi rakyat malaysia dan berbahasa malaysia..kite ambil jepun sebagai contoh..dorg bangga pe ckp jepun..


  6. ciK aMoi Says:

    tapi bdk tu tak kan paham even tabung uji dlm bi pun..lagipun aku aras ok pe ajar dlm bahasa rojak..
    aku paham je 5 tahun dpt pendidikan cam tu. kang masuk ipt buku2 sume dlm englsih la!


  7. Luth Textile --> mmg r jd cmtu..sbb time tu dorg dh ubah sume nye..dl pn pnh tuka ke BI gk kn..tp nape dorg tuka blk..ade sbb disebalik tu..


  8. LUT --> adakah sume nye memerlukan pahala??..


  9. ciK aMoi --> kalu masalah dengan buku..tu r guna nye ditubuhkan dewan bahasa dan pustaka (DBP)..tugas de tok translate buku2 tu..same seperti cm yg jepun wt b4 ni..translate buku2 bi ke bahasa jepun..


  10. ciK aMoi Says:

    tak abh2 nak bangga dgn jepun tu,
    haha:))


  11. ciK aMoi --> dh tu..jepun kn salah sebuah negara maju..lg pn de negara asia..cr yg dkt2 sdah r..


  12. nonna manis Says:

    kalu nk komen sebab pssmi sok pagi pun xbih...
    jadi aku pendek kn...
    BAhasa Melayu xlame lagi da nk mati kalu sume tukar dlm BI...
    KAlu BI diteruskan tok SAins dan Mate..
    pelajar luar bandar yang keciciran..
    even aku kat bandar pun xpndi BI..

    KAlu rame yang xksh..
    rakyat m'sia rame yang xkisah la gamak nye..
    ble kene batang idung sendiri baru nk masuk tv3


  13. nonna manis Says:

    mintak simpati ank xpndi ..
    keputusan baik tp xlulus nk g luar negara..
    psl test ke u luar negara xlepas..
    disebabkan graf peperiksaan slalu diturunkan
    demi menjaga maruah pelajar..
    ntah la...
    semoga Allah memberkati mereka yang berjuang untuk keadilan rAkyat seluruhnya..


  14. Cik Peanut Says:

    cik peanut sokong menda ni d hapuskan..
    walaupun ada pro n kontra..
    tapi, kiter leh nampak banyak buruk dari baiknya..hapuskan saje ppsmi ni,
    penggunaan bahas Inggeris adalah salah satu bentuk neokolonialsme..mahukah anda di jajah semula?


  15. ppsmi nie bbc sokong je klo nk trozkan..
    cbe arr bygkan..student nie da cm bahan ujikaji je kowg nk wat..jap wat math n science in b.i then nk switch g bm lak..penin o0o dak2 2 nk tukar2..so bek trozkan je..
    x semestisnyer ble kita wat sume nie,bahase kbgsaan tgugat..sume nie based on kita gak..klo takat wat nk wat math & scnce in b.m then kita as ryat mlysia still nk agung2kan gak owg barat 2..x ley jln gak an..
    kita still ley martabatkan bhse kbgsaan kita even ppsmi nie djlnkan klo rakyat mlysia 2 sndri bgga ngan bhse malyu 2 sndri..


  16. ciK aMoi Says:

    tak kan sampai belajar kat oversea pun nak sebut tabung uji..haha
    sebab dlm english la amoi kenal alat2 radas ni..
    lagipun macam la ckgu2 tak leh ajar dlm bahasa rojak, bm+bi..mcm la bdk zaman ni pakai bahasa baku..haha..ikut minat gak..kalau ajar dlm tamil pun bdk tu akan paham..tak kira bahasa apa pun pakai asalkan minat bdk tu tak kisah..


  17. aku cadang buat 2 kelas... sapa2 yg berminat.. masuk la kelas BI, yg x minat atau lemah, terus dgn bahasa melayu....

    kebanyakkan negara seperti jepun maju bukan kerana BI, tetapi paham apa yg dia belajar.. kalau blajar dalam BI tapi xpaham.. apa maknanya??? lagi rosakkan otak jer... bodoh betul sistem nie....

    kita kena menyahut seruan mahathir (mathathir pon bukan langsung xberguna macam paklah), BUDAYA MEMANDANG KE ARAH TIMUR. kita mencontohi negara jepun (asia) yang maju. xsalah kan?

    untuk pengetahuan dan pemahaman korang, sesetengah otak orang lambat terima. macam otak aku alhamdullilah dapat fasih BI masa darjah 2 lagi, tetapi macamna dengan kawan2 aku yg lain? sesetengah masa pmr hampeh... tapi SPM dapat A. percaya x??

    pokok pangkalnya... sistem nie patut dibatalkan.. sekurang2nya dilambatkan sebb yg paling penting adalah paham... bukannya menyusahkan sbb perlu TRANSLATE DAN PAHAM SEMULA!!!!


  18. nonna manis --> ye cik nonna manis..sy pn sokong dgn cadangan cik nonna tu..:)


  19. Cik Peanut --> jawapan dr sye...xmo dh dijajah..ckp r dorg dh puas melanun negara kita zaman dl..xmo..xmo..


  20. bulan bintang capricorn --> tu mmg r xptt bbc..cme tgk je r cm skrg..penguasaan bm dh mkn merosot tau..


  21. ciK aMoi --> kalu bdk tu nk g oversea, so maka kite kene tgk r de nk kene hantar kt mane gk kn..kalu nk anta kt german, ajar german..kalu france, ajar r de france..tp tu time foundation r..so dr sini makna nye kite xyh r ajar dlm BI je..cm r dorg sume nk g US or UK semata2..tol x..


  22. AHMADSUFI6177 --> ya betol tu..aku sokong.penduduk di negara maju jd cerdik pandai sebab mereka paham dengan pe yg di ajar oleh cikgu dorg..cmtu r ppt dorg wt gk kt malaysia ni..gunakn bahasa yg boleh dipaham oleh pelajar itu sendiri..


  23. MH Says:

    aku rasa baik bangkang... ape la DR.M ni... satg bahasa org putih jadi bahasa kebangsaan..


  24. MH --> hurm wt mase ni mungkin mustahil kot..sbb tu dlm perlembagaan..cme yg leh jd..akan ramai yg speaking dari ckp dlm bahasa melayu..


  25. Cik Peanut Says:

    betul tu incik gm..peanut bukan pe...cukuplah sekadar subjek bi je..kalu niat asal nak suh owang kita tahu bahasa antarabangsa..tak perlu rasenya nak wat bi dalam sains ngan math...bab kate seowang tu, peanut tak ingat dah sape, yang penting konsep yang di ajar..bukan bahasa..sebab kekdang macam negara2 tertentu, mereka utamakan bahasa mereka, so, kiter pun kenelah utamakan bahasa kiter.,tak salah pandai dalam bi, sebab ia juga satu keperluan, tapi tak perlu lah berlebih2an..


  26. Cik Peanut --> hmm..tol tu cik peanut..teman sokong bebenor pe cik peanut kabo tu..


  27. Cik Peanut Says:

    yes,,nampaknya kowang semua leh lah sokong peanut jadi perdana menteri malaysia..hehehehe



  28. Cik Peanut --> hohoho..ade cite2 nk jd PM ek cik peanut..hohoho..



  29. boley x klo nk bg conclusion....

    nk seribu daya..x nk seribu dalih..

    klo student 2 sndri de inesiatif nk blaja,x kire arr dlm bhse tamil ke,mandrin ke,malayu ke,english ke,dier akn cbe sdaye yg dier ley tok phmkn subject 2..ley rujuk kamus,library,kwn2 yg da phm..

    but..klo da mmg mls x reti nk brusaha 2..mcm2 alasan ley kuar..

    de kne mngene ke conclusion nie ngan kumen2 d ats??
    haha..
    ;p


  30. bulan bintang capricorn --> tq for the conclusion..tp may b ni sesuai tok student yg sklh kt bandar yg lengkap segala peralatannya..namun ade kit pengecualian tok student yg luar bandar ni..leh x kalu cmni..


  31. Framestone Says:

    english xsusahpun digunakan untuk term mathematics and science. Mesti yang menjadi masalah ianya pada cikgu melayu (sian dorang- if ikhlas mengajar xkisah guna bahasa pe2 pun asalkan pelajar paham)


  32. Framestone --> slalu nye begitulah..kalau cikgu itu sendiri kekok nak berbahasa inggeris, bagaimana pelajar mereka mahu faham apa yang disampaikan oleh mereka..


  33. Ir. hydir Says:

    adeh... kenapa nak belajar BI dalam subjek math n science? kan subjek BI ada, gi le ajar betul2 kat sana.. apa yg pyh benor?

    kalo masa blajar subjek BI pon huru-hara, gi mana nak blajar math n scince tu...

    last2, kem. pendidikan kena rendahkan passing marks pelajar supaya ada nampak peningkatan dari tahun ke tahun .. nak bg statistik nmpk cantik... nak buat apa camtu?

    Kalo asas dah mantop, jgn risau nak blajar dlm bhs apapun. Kalo asas x mantop, maka blajar math n science akan jadi lagi huru-hara.

    Wajibkan ler suma IPTA n IPTS ngajar dlm BI termasuk kt UKM ... tgk ada yg jalan gostan ke tak... :P


  34. Ir. hydir --> tol tu..skrg ni mmg kt U ajar dlm BI..tp kdg2 lecture pn kantoi gk nk speaking..tu yg ajar dlm bahasa rojak..sudah nye BM lingkup, BI ntah kemana..


  35. Framestone Says:

    aku dari sekolah sampai U dok berlajar dalm english.. so mmg xde kekok sgt..cum abile dah masuk kerje kerajaan nie.aku sendiri kekok nk berbahasa english.. dah la part aku more kepada international huhuhu (tp dorg paham pulak aku speaking)


  36. Framestone --> wah terror ek bro...


  37. dins Says:

    aku sokong kalau perlaksaannya dengan penuh rancangan dan bersistematik..masalahnya sekarang perlaksanaannya nampak mcm tergesa-gesa..cikgu yg ngajar pun belum betul2 bersedia..dan yg kesian budak2 kat kg tuh..


  38. dins --> tol tuh..kesian kn mereka di kg tu..


  39. nurain Says:

    terpulang pada anda untuk menyokong atau membangkang kerana malaysia adalah negara demokrasi..


    saya lihat disini kamu hanya memangkah mereka yang menyokong. jd kenapa tak ubah saja kepada yang menyokong jangan tinggal komen, saya akan pangkah~

    x gitu?

    kita x bangge ke jadi bangsa melayu yang bertutur melayu. aku rase x..mungkin ade segelintir, tapi mane bumi dipijak disitu langit dijunjung.knape mesti ditimbulkan isu, menda ni baru lagi jadi amatlah logic kalau banyak ralat2 berlaku dalam tempoh terdekat.sokong amoi sebab kalo kat uni ke, memane term2 banyak in english. even ade term bhse2 lain kan.. so nak buang ke term tu sume. atau memelayuakn macam yang skang ni ramai org wat?

    kalau betul la nak memartabatkan bahasa melayu bukan mcam ni caranya.

    p/s: ape bahasa aku guna.aku bangga jd anak melayu yang serba boleh, bukan hanya yg bangga mengatakan, oi org jepun bangge ckap bahase dorang tau..euuww..clishe~

    sori emo~


  40. nurain --> ala xleh nk pangkah r..4 thn kot lg br leh men pangkah2..terima kasih sebab memberi komen..


  41. nonna manis Says:

    pergh bk tol orang komen...
    penat gm nk jwb...
    aku cian sgt kat adik2 kite yang xphm sains tu ape..
    pasal da tukar dlm bi...
    tp kalu la dorg phm sains tu dlm bm..
    mesti korg seronok nk blaja sains n mate..

    semoga Allah cepatkn perubahan dlm sistem pendidikan Malaysia..
    Insyallah


  42. nonna manis --> mungkin sebab soal pendidikan dan bahasa kot yang banyak komen ini...maklumlahkan soal penting..